Één van de belangrijkste onderdelen op de fiets zijn de banden. De bandendruk is al decennia lang een hot-topic en met de komst van tubeless is dit alleen nog maar groter geworden. De juiste bandenkeuze kan veel energie besparen in een koers. Een voorbeeld hiervan is het verschil tussen Vittoria en Continental. Een setje GP 5000 TLR test al 8 watt sneller dan een setje Corsa TLR. De juiste banden zijn daarom ook één van de belangrijkste materiaalkeuzes die je kunt maken.
Wil je zelf alle banden vergelijken? Kijk dan op de website www.bicyclerollingresistance.com
In de laatste jaren heeft de tubeless-technologie een enorme sprong gemaakt. Van oorsprong komt het uit het mountainbiken en hielp het tegen snake-bites en kleine scheurtjes. De latex sealant weet kleine gaten te dichten waardoor renners ongestoord door kunnen fietsen. Dit is ook het geval voor racefietsen. Zelf heb ik als wedstrijdmechanieker het effect van tubeless al vaak mogen meemaken. Tijdens het schoonmaken kom je de latexsporen tegen op de zadelbuis. In dat geval heeft het de renner in staat gebracht om door te rijden terwijl een tube of clincher voor een wielwissel had gezorgd. Het kan dus een ware lifesaver zijn in de koers.
Naast de lekdichting heeft tubeless nog een voordeel ten opzichte van normale clincherbanden. De rolweerstand van tubeless banden is lager. Over het algemeen is het verschil ten opzichte van clincher banden 2 watt per band. Bij een tijdrit kan die 4 watt toch het verschil tussen winnen en verliezen zijn.
Voordat je gelijk tubeless banden koopt is het goed om ook de keerzijdes te kennen. Allereerst zijn tubeless banden in het begin heel stug waardoor de montage erg lastig kan zijn. Daarnaast zijn sommige band-wiel combinaties haast onmogelijk om goed afgedicht te krijgen. Het luchtdicht krijgen van de banden is regelmatig lastig en je hebt er in ieder geval een compressor of speciale pomp voor nodig. En dan komt het gesmeer nog... zorg bij het monteren altijd dat je een doek en wat remreiniger in handbereik hebt zodat je de latex snel kan schoonmaken.
Als het eenmaal goed werkt is het wel verstandig om periodiek de sealant te vervangen. Elke drie maanden is het advies.
€74,95 per paar, incl. BTW
Dit product raad ik iedere wedstrijdrenner met tubeless aan. Het biedt bescherming tegen het stuk rijden van velgen. Uit ervaring als wedstrijdmechanieker heb ik al meer dan genoeg gebroken velgen gezien. Dus bij deze: koop alsjeblieft een airliner en bespaar jezelf toekomstige velgbreuken.
Uit onafhankelijke testen blijkt ook dat deze airliner geen impact heeft op de rolweerstand en het weegt maar 24 gram per stuk! Eigenlijk is er dus geen reden om er niet mee te rijden in koers.
Clinchers zijn naar mijn mening nog lang niet dood. Door de lastige band-wielcombinaties is het vervangen van een band tijdens een training vaak een gedoe.
Uit de testen van Bicycle Rolling Resistance blijkt dat latex binnenbanden qua rolweerstand hetzelfde verschil maken als de overstap naar tubeless. Het scheelt dus 2 watt per binnenband. Daarnaast voelen de latex binnebanden veel soepeler dan de standaard binnenbanden. Dit komt doordat het latex makkelijker vervormt waardoor ook stootlekken voorkomen kunnen worden.
Latex binnenbanden zijn wel poreus waardoor ze leeglopen. Het is daarom handig om voor een lange koers de banden een halve bar harder op te pompen. Zo heb je in de finale de juiste bandenspanning.
€14,45 incl. BTW
Geen zin in het gedoe van tubeless? Met een latex binnenband behaal je nagenoeg dezelfde rolweerstand als tubeless banden zonder de viezigheid van sealant.
Voor het tijdrijden zijn er twee keuzes die dicht bij elkaar liggen. De Vittoria Corsa Speed G+ 2.0 TLR is de snelste band kort gevolgd door de Continental GP 5000 TT TLR. De Continental band is maar een luttele 0,1 watt langzamer. Let op dat het loopvlak van tijdritbanden erg dun is, ze gaan dus maar kort mee.
Bij het wegwielrennen zijn er met tubeless ook twee keuzes die ver boven de concurrentie uitstijgen. De Continental GP 5000 S TR is 1 watt langzamer dan de tijdritbanden, maar gaat vele malen langer mee. Deze band is daarom ook aan te raden voor het tijdrijden. Ook Michelin heeft een zeer competetieve band; namelijk de Power Cup TLR. Deze band is een halve watt langzamer, maar is in tegenstelling tot de Continental ook verkrijgbaar met gele wang. Dat is mentaal vast een groter verschil dan 0,5 watt!
Voor clincherbanden is er een extra keuze. Naast de clinchervarianten van de eerder genoemde GP 5000 S TR en Power Cup TLR is ook de Specialized Turbo Cotton goed getest.